Kiedy sportowiec stosujący suplementy diety wysokobiałkowej zetknie się na pewno z określeniem "białka serwatkowe". Nie każdy jednak wie, co kryje się za tymi słowami. W okresach intensywnego treningu, mającego na celu przyrost masy mięśniowej sportowcy wspomagają dietę różnego typu odżywkami. Obecnie na rynku dostępnych jest kilkanaście preparatów zawierających białka serwatki, różniących się między sobą zarówno zawartością procentową, jak i ceną.
W okresie intensywnych ćwiczeń fizycznych, szczególnie wtedy gdy nastawieni jesteśmy na przyrost masy mięśnia, musimy dostarczać organizmowi nawet 3g czystego białka na kg masy ciała dziennie. Dostarczenie takich ilości białek z normalnym pokarmem jest praktycznie niemożliwe i dlatego wielu sportowców pracujących nad zwiększeniem masy mięśniowej stosuje suplementy białkowe w postaci odżywek. Trzeba jednak pamiętać, że ważna jest nie tylko ilość, ale i jakość spożywanego białka. Jak zostało wspomniane wyżej, organizm jest w stanie wytworzyć sam tylko niektóre aminokwasy i dlatego stosowana odżywka białkowa musi zawierać białko o dużej zawartości aminokwasów egzogennych.
Wśród produktów naturalnych białka serwatki charakteryzują się największą zawartością tych aminokwasów i między innymi i dlatego stanowią najlepszy suplement białkowy, dający optymalny efekt anaboliczny. Od stosunku aminokwasów egzogennych do endogennych zależy tzw. wartość biologiczna danego białka 9indeks BV- ang. biologacl value). Im jest ona wyższa, tym organizm zatrzymuje więcej białka i tym samym wzrasta intensywność budowy mięśni. Spośród wszystkich białek to właśnie białka serwatki mają największy indeks BV- np. BV izolatu białka serwatkowego wynosi 159- jest o dwa razy więcej niż BV odżywki białkowej opartej na kazeinie. Koncentrat białka serwatkowego również osiąga bardzo wysokie wartości indeksu BV (BV=104)- przykłady te wskazują, że serwatka jest najlepszym ¼ródłem białka, które może być bezpośrednio przetworzone na masę mięśniową. Liczne doświadczenia i testy prowadzone przez amerykański Whey Protein Institute wykazały zdecydowanie większe przyrosty masy mięśniowej u osób regularnie spożywających białka serwatki niż w innych grupach, którym podawano przez ten sam okres inne odżywki białkowe.
Białka serwatki w naturalnej postaci mogą być z powodzeniem stosowane przez osoby nie tolerujące laktozy (cukier mleczny) i uczulone na mleko. Fizjologiczna nietolerancja laktozy dotyczy około 25 do 35% populacji i objawia się zaburzeniami przewodu pokarmowego (biegunka) po spożyciu mleka krowiego. Izolat białka serwatkowego, mimo, że zaliczany do produktów mlecznych, zawiera tylko około 1% laktozy, a spotykane są typy nie zawierające tego cukru (80% koncentrat białka zawiera 5-6% laktozy). Tak niska zawartość tego węglowodanu nie powoduje alergie na mleko - kazaina - jest praktycznie nieobecne we frakcji białek serwatki- mogą one być spożywane przez osoby uczulone na mleko.
Aktualnie na rynku odżywek można spotkać wiele preparatów zawierających w swoim składzie białka serwatki. Przy wyborze odpowiedniej odżywki należy przede wszystkim dokładnie zapoznać się z jej specyfikacją i składem. Wśród produktów wysokobiałkowych najczęściej spotykane są różnego rodzaju mieszanki białkowe łączące kilka rodzajów białek o niższej wartości odżywczej z niewielką ilością białek serwatki. Powszechnie spotykana jest również odżywka oparta na izolacie lub koncentracie białek mleka, gdzie białka serwatki stanowią 20% zawartości wszystkich białek. Dlatego wybierając preparat białkowy z nastawieniem na białka serwatki, należy wybrać ten, który zawiera wyłącznie czysty izolat lub koncentrat białek serwatkowych. Pamiętajmy przy tym, że zawartość białkowa izolatu jest bliska 95%, a koncentratu do 85%.
Kupując produkt zawierający białka serwatki, zwróćmy uwagę na oznaczenie jego zawartości.
Pamiętajmy, że jakikolwiek dodatek aromatyzujący czy słodzący ma bezpośredni wpływ na zawartość czystego białka w suchej masie produktu. Dlatego programując dawkowanie odżywek białkowych, istotna jest ilość faktycznie dostarczanego białka, a nie odżywki.
Istotnym czynnikiem jest także współczynnik rozpuszczalności. Aktualnie dostępne są na rynku izolaty i koncentraty białek serwatkowych typu instant. Produkty takie bardzo łatwo rozpuszczają się w wodzie i mleku niezależnie od temperatury, co stanowi dużą wygodę w chwili przygotowania napoju, jak również wpływa na łatwiejsze przyswajanie dobrze rozpuszczonego preparatu.
Stopka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz